GTA.cz

aktuality

komunita gta.cz

o hře

mapy

download

návody

galerie

ostatní

Rozhovor s Mandelom99 Redakce | 11.05.2012

1) Ahoj, mohol by si sa v úvode nášho rozhovoru predstaviť čitateľom?

Ahoj, jmenuji se Daniel a někteří z vás mě znají pod přezdívkou mandel99. Jsem s vámi již nějakých pár let a stále sleduji GTA scénu. V tomto projektu jsem technik, takže mám na starost technickou stránku projektu.


2) Kedy a za akých okolností vznikla myšlienka, že sa pustíš do prekladu Episodes from Liberty City?

Tahle myšlenka vznikla hned po vydání hry, ale nedalo se sehnat schopné lidi kteří by hru začali překládat. Textů bylo mnoho a nikomu se do toho nechtělo. Nikdo pomalu nevěřil, že to dokážeme a my jsme nechtěli, aby todopadlo stejně jako s češtinou pro samotné GTA IV.

3) Aká bola Tvoja motivácia, ktorá Ťa doviedla až k úspešnému dokončeniu prekladu?

Jelikož jsem jako technik překladu měl na starost import/export textů ze hry, vytvoření a upravování českých fontů, překlad menu hry a tvorbu instalátoru s jednoduchým aktualizátorem tak motivace byla obrovská, na mě závisela řekněme 1/3 projektu. Musím ale podotknout, že na češtině se stále pracuje, a bude trvat nějakou chvíli, než ji naplno dokončíme.

4) Si na seba a na Váš tím hrdý, že sa Vám podarilo zvládnuť niečo, o čo sa v minulosti neúspešne pokúšali už mnohí?

Ano to určitě jsem, jak za sebe, tak za náš tým. V minulosti se o to pokoušelo dost lidí, ale to obrovské množství textů je myslím odrovnalo. My jsme zatím velmi pomalu, ale jistě překládali dál.

5) Je tento preklad tvojim úplne prvým prekladom, alebo si v minulosti prekladal aj iné hry?

Ano, tento překlad hry je alespoň pro mě novinkou. V minulosti jsem překládal jednoduché programy a aplikace, například OpenIV, ale jinak nic většího.

6) Ktorá časť prekladu Ti dala najviac zabrať?

Myslím si, že nejvíc dává překladatelům zabrat přeložit tu hromadu textů, které občas nedávají smysl. Písmo se nějak upravovat nemuselo, pouze ty textury daly zabrat.

7) Aké skúsenosti Ti dal tento preklad?

Je to dost práce a musíte se hodně snažit a přemlouvat k nějakým výsledkům a cílům. Důležitá je hlavně komunikace v týmu.

8) Spolupracovali ste formou priameho kontaktu a/alebo elektronicky?

Spolupracovali jsme elektronickou formou, přímý kontakt by byl problém, jelikož jsme každý z jiné části republiky.

9) Plánujete v budúcnosti ešte aktualizovať Váš preklad, alebo je toto už jeho finálna verzia?

Ano, překlad se určitě bude aktualizovat, proto je v našem instalátoru také aktualizátor který se nainstaluje do složky se hrou, a nabídky Start. Poté stačí program spustit a jednoduše aktualizovat na verzi novou. A až bude překlad kompletní, plánujeme vydat úplně novou verzi, která už nebude potřebovat žádné aktualizace.

10) Nepozerala sa na teba Tvoja rodina a priateľka divne? Veľa ľudí tento koníček nechápe a berie ho len ako nezmyselné hľadenie do PC :).

Určitě ano :D  Slyším často fráze "Už zase děláš tu blbost" nebo "Sedíš u toho celej den, co si za tu dobu udělal doma?", prostě to co většina z nás slýchává. Na rozdíl od přítelkyně, ta se to ode mě dozvěděla zhruba před 14-ti dny a nějaké zvláštní výhrady neměla :).

11) Ako dlho ste celkovo pracovali na preklade?

Uf, tak to přesně nevím, ale mám za to že okolo dvou let. Byla to dlouhá doba, ale už jsme před cílem.


12) Plánuješ sa venovať prekladaniu aj naďalej (napríklad pri nadchádzajúcom GTA V)?

Jako technik se překládání se věnuji pasivně. Takže se mu budu věnovat, no nadále pouze pasivně. Ale určitě bych chtěl být zase jako technik v překladu GTA V.

13) Ako si sa Ty osobne dostal ku GTA, a ktorý diel bol Tvojim najobľúbenejším?

Osobně jsem se dostal k GTA náhodou, bylo to v roce 2004, kdy jsem ho dostal na PS2, bylo to GTA SA tím pádem je moje nejoblíbenější, jak tím že bylo moje první, tak i jeho velikostí a možnostem.

14) Aké hry okrem GTA hrávaš?  Tak v poslední době to byla hra Portal 2, Mafia 2, Angry Birds a Pharaoh (opravdu stará hra z roku 1999) ale na odreagování nic lepšího neznám.

15) Chcel by si na záver odkázať niečo našim návštevníkom?  Lidi užijte si češtinu, dělali jsme to pro vás! A zdržte se prosím nějakých přiblblých komentářů že je to zbytečné po tak dlouhé době,  nebo že čeština ještě není celkově hotová. Na všem se dál pracuje, a i vy nám můžete pomoci s překladem. Najděte ve hře, co není přeložené a pošlete nám screen ze hry na tento email: MK-CSP(zavináč)seznam.cz. Budeme vám vděční.

Ďakujem za rozhovor.



S Mandelom99 sa rozprával Richard Chrenek.

vyhledávání

GTA V v prodeji!

reklama

screenshoty dne

Screenshot dne
Vlak odnikiaľ - Planter

editorial

Leaky nám již nějakou předběžnou podobu Grand Theft Auto 6 ukázaly. Musíme však ještě chvíli vydržet, než se dočkáme oficiálního představení v plné parádě. Jistě je, ale to, že se hra konečně blíží! V druhém pololetí 2023 bych očekával alespoň odhalení loga, či alespoň nějaké malé oficiální naťuknutí. Leaky totiž pochází z ranných fází vývoje hry a ta může být již na úplně jiné úrovni. Možná, že už není čím hráče překvapit, možná ale bude GTA 6 zas pořádný gamechanger. Těšíte se také? :)

Šéfredaktor

návštěvnost

odkazy

naše ikona

GTA.cz

partneři


Online hokej manažer - Zahraj si skutečný hokejový manažer!
3D wide HD wallpapers tapety na plochu

Vyťukej.cz

Zobrazit vše

Zahrajte si hry online hned teď!

© 2005 - 2024  Honza Svatoš & Scorpions.cz | XHTML & CSS:  Ondřej Mirtes | Design:  Paľo Delinčák | Ochrana osobních údajů | Nastavení cookies