GTA.cz

Tvorba modifikací Tomáš Rezler | 16.03.2009

Tento článek je určen pro ty, které nebaví jenom si do hry přidávat modifikace vytvořené někým "cizím". Podle tohoto jednoduchého návodu by měl každý pochopit, na jakém principu to funguje a  co k tomu budete potřebovat:
 
K tvorbě modifikací je potřeba:
  • Spark IV nebo Open IV ( nějaký program, který umí otevírat a editovat soubory *.wtd ) 
  • Nějaký obrázkový editor - Adobe Photoshop, z programů, které jsou volně stažitelné bych jmenoval Gimp
 
 
Dnes, jako příklad, si do hry vytvoříme a vložíme animační pozadí do mobilu, s logem Google ( to byla moje první, fungující modifikace od GTA IV ). Celou tvorbu jsem rozřadil na pár takových základních bodů:
 
  • Tvorba obrázku, pozadí, animace
  • Vložení, zálohování souboru
  • Přepsání souboru
  • Vyzkoušení
 

1) Tvorba

a) obrázku
Hlavní část pozadí. Protože potřebujeme pozadí s logem Google, stáhneme si zde pěkné logo a uložíme ho do libovolné složky v PC. Velikost je sice poněkud větší, ale netřeba ji upravovat - Spark IV si to upraví sám, stejně, jako název obrázku. Máme tu ovšem první, důležité pravidlo. Obrázek musí být vždy ve formátu *.png! Teď si připravíme pozadí, tzv. background.
 
b) pozadí
Toto je část, vlastně jako podklad, na kterém je položené samotné logo. K barevnému logu Google se dobře hodí bílá barva, proto si vytvoříme čtvereček s rozměry 128x128 pixelů, který necháme bílý a uložíme do libovolné složky pod libovolným názvem.
 
 
c) animace   
Aby za logem pobíhala různá barevná kolečka, ornamenty či jiné malé znáčky, musíme je samozřejmě vyrobit. K takovéto příležitosti se nejvíce hodí nějaké tečky či hvězdičky. Já jsem to v příkladu odfláknul a udělal jsem tam štětcem pouze velké tečky, ale na ukázku to stačí. Vy si s tím samozřejmě můžete pohrát.

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

vložení, zálohování

a) zálohování
Vždy, než začneme přepisovat jakýkoliv soubor z adresáře hry, musíme si ho zálohovat - vyhneme se tak zbytečnému schánění originálního souboru nebo dokonce reinstalaci hry. V tomto případě nám jde o zálohu souboru "phone3d_hq_private0.wtd", který se defaultně nachází v C:\Program Files\Rockstar Games\Grand Theft Auto IV\pc\data\cdimages\scripttxds. Proto si spusťe Spark IV a v horní části se vám oběví hodně ikonek. Vy vyhledejte ikonku "OPEN" (viz. screen) a oběví se vám další tabulka. Tam se postupně doberte až k souboru "scripttxds" (jak popisuji výše) a klikněte na "otevřít". Zobrazí se vám spousta souborů, vy mezi nimi najděte soubor "phone3d_hq_private0.wtd" a označte si ho (screen 2). Poté se opět podívejte do řady ikonek v horní části a klikněte na "Export". V následující tabulce se již pouze vyberte složku, kam daný soubor zálohujete. 
 
 
 
b) vložení
Teď do hry svoji modifikaci vložíme. Spusťte Spark IV. Editujeme téma do mobilu, proto si označíme soubor "phone3d_hq_private0.wtd", který se defaultně nachází v C:\Program Files\Rockstar Games\Grand Theft Auto IV\pc\data\cdimages\scripttxds. Když ho máme označený (viz. screen), klikneme na tlačítko "Edit" - jako je to na přiloženém screenu. Oběví se další tabulka, kde máme tři soubory: animated, logo, background. Postup je u všech tří stejný, podrobně popíši vkládání "loga". Označíme si tedy "logo" a zobrazí se nám obrázek "Whiz". Ten budeme přepisovat, proto dáme "Import Texture". A nyní již pouze v PC vyhledáme soubor, který byl určený pro logo - v tomto případě obrázek Google. Poté již stačí klepnout na "otevřít" a obrázek se vám vloží - jako je to na posledním screenu v této části. Teď si označte "animated", později "background" a úplně stejným způsobem tam vložíte soubory, které jsme si před tím připravili.
 
 

přepsání souboru

Teď už chybí pouze soubor uložit. Když před sebou máte tuto tabulku (screen 1) klikněte na "Save and close". Nyní před sebou máte další tabulku. Naposledy se podívejte do řady ikonek v horní řadě a klikněte na "Save". A je hotovo!
 

vyzkoušení

A dostáváme se k nejpříjemnějšímu momentu - vyzkoušení své modifikace. Pokud jste postupovaly přesně podle plánu, který v tomto článku popisuji, výsledek by měl vypadat takto:
 
 
Nyní již pouze zašlete Vámi vytvořenou modifikaci na zde uvedené e-maily a v nejbližších dnech od doby, kdy svou modifikaci zašlete, najdete svůj výtvor zde, na webu gta.cz. Jak by měl vypadat soubor, který nám zasíláte, se dozvíte zde.
 
 

vyhledávání

reklama

editorial

Leaky nám již nějakou předběžnou podobu Grand Theft Auto 6 ukázaly. Musíme však ještě chvíli vydržet, než se dočkáme oficiálního představení v plné parádě. Jistě je, ale to, že se hra konečně blíží! V druhém pololetí 2023 bych očekával alespoň odhalení loga, či alespoň nějaké malé oficiální naťuknutí. Leaky totiž pochází z ranných fází vývoje hry a ta může být již na úplně jiné úrovni. Možná, že už není čím hráče překvapit, možná ale bude GTA 6 zas pořádný gamechanger. Těšíte se také? :)

Šéfredaktor

návštěvnost

odkazy

naše ikona

GTA.cz

partneři


Online hokej manažer - Zahraj si skutečný hokejový manažer!
3D wide HD wallpapers tapety na plochu

Vyťukej.cz

Zobrazit vše

Zahrajte si hry online hned teď!

© 2005 - 2024  Honza Svatoš & Scorpions.cz | XHTML & CSS:  Ondřej Mirtes | Design:  Paľo Delinčák | Ochrana osobních údajů | Nastavení cookies