GTA.cz

aktuality

komunita gta.cz

o hře

mapy

download

návody

galerie

ostatní

Cleo skripty Tomáš Moravec | 14.08.2008

Co to Cleo je?

Cleo jsou skripty, které se vám "nabourají" do skriptovacího souboru main.scm a přidávají sem různé další informace na základě souborů, které jsou vytvořeny a mají koncovku .cs (Cleo script). Hlavní nenahraditelná výhoda těchto skriptů spočívá v tom, že není nutné startovat novou hru, jelikož se nevytváří nový main.scm soubor, ale pouze se na něho skripty "naroubují", či chcete-li "implantují". Toto má za následek to, že se Vám ve složce cleo vytvoří adresář cleo_saves, kde jsou uložené pozice, které jsou "zvyklé" na nainstalované skripty. Snažil jsem se vám základní funkce těchto skriptů vysvětlil polopaticky, aby to dokázal pochopit každý laik, proto se prosím nedivte mnohdy zvláštním výrazům.


Jak Cleo nainstaluji?

 
  1. První, co musíte udělat, je sehnat si Cleo Installer (stahujte zde), nebo přímý link na download (375kb, zde).
  2. Až máte stažený program, jednoduše jej nainstalujte, zvolte svůj adresář, kde máte nainstalováno GTA SA, a je hotovo.
  3. Poté, co máte nainstalovaný program, vám nezbývá již nic jiného, než si stáhnout konkrétní modifikaci, po které toužíte, a to rovnou v tomto článku.
  4. Ve staženém archivu máte vždy alespoň 1 soubor s koncovkou .cs, což je samotný skript a často i jiné soubory (např. mapy s koncovkou .ide). Pozor na soubory s koncovkou .fxt! Tyto soubory slouží k zobrazování textu ve hře - vkládají se do složky CLEO_TEXT, která musí být ve složce CLEO (pokud není, vytvořte ji), dále je pro funkci textu potřeba mít soubor GxtHook.cleo ve složce CLEO (stahujte zde).
  5. Přečtěte si readme, dozvíte se zde mnoho zajímavých informací ohledně modu, jak funguje a podobně, pokud jste si i přesto jistí, že ho číst nemusíte, tak si ho radšii přečtěte, ono znát e-mail na autora nikdy neuškodí a při pořádném prostudování se vyhnete zbytečným otázkám v GuestBooku .
  6. Zkopírujte soubory, jak je dáno v readme, a spusťte hru.

Jak Cleo skript vyrobím?
 
Cleo Skripty se programují pomocí programu Sanny Builder který stáhnete zde. Bohužel, v současné době na gta.cz není jediný člověk, který by toto téma dokázal pořádně osvětlit. Je to možná dané i tím, že Cleo mody jsou poměrně novinkou a tak není moc lidí, kteří by se jim zatím věnovali. Pokud víte o někom, kdo by byl ochoten sepsat pro gta.cz návod, napište mi mail.

Jak nainstaluji, nejde mi, pomoc!

V případě jakýchkoli otázek se samozřejmě nebojte psát do GuestBooku, nebo mi napsat mail, ovšem, prosím, o jasné vysvětlení problému.
 
 

vyhledávání

GTA V v prodeji!

reklama

screenshoty dne

Screenshot dne
Vlak odnikiaľ - Planter

editorial

Leaky nám již nějakou předběžnou podobu Grand Theft Auto 6 ukázaly. Musíme však ještě chvíli vydržet, než se dočkáme oficiálního představení v plné parádě. Jistě je, ale to, že se hra konečně blíží! V druhém pololetí 2023 bych očekával alespoň odhalení loga, či alespoň nějaké malé oficiální naťuknutí. Leaky totiž pochází z ranných fází vývoje hry a ta může být již na úplně jiné úrovni. Možná, že už není čím hráče překvapit, možná ale bude GTA 6 zas pořádný gamechanger. Těšíte se také? :)

Šéfredaktor

návštěvnost

odkazy

naše ikona

GTA.cz

partneři


Online hokej manažer - Zahraj si skutečný hokejový manažer!
3D wide HD wallpapers tapety na plochu

Vyťukej.cz

Zobrazit vše

Zahrajte si hry online hned teď!

© 2005 - 2024  Honza Svatoš & Scorpions.cz | XHTML & CSS:  Ondřej Mirtes | Design:  Paľo Delinčák | Ochrana osobních údajů | Nastavení cookies