GTA.cz

GTA IV: Complete Editon - instalace češtiny Redakce | 08.03.2021

Zdravím všechny fanoušky série GTA. Jelikož spousta lidí má problém rozchodit češtinu 3.0 do GTA IV a také češtinu do datadisků The Ballad of Gay Tony a The Lost and Damned, rozhodl jsem se upravit původní návod na zprovoznění češtin od Lubomíra Borča alias Luba. Návod je dělaný pro GTA IV: The Complete Edition, která je dostupná na Steamu.

 

1) Stažení správných verzí souborů


Stáhněte si .zip archív s nejnovější češtinou 3.0 do GTA IV. Soubor si uložte někam na plochu. Dále si stáhněte .rar archív s češtinou do obou datadisků a soubor si také uložte někam na plochu. Oba archívy rozbalte třeba ve WinRARu.
Dejte si pozor na češtinu do obou datadisků ve verzi 2.1.1130 pro patch 1.1.3.0. Tato verze neumožňuje nainstalovat češtinu do libovolné složky a jelikož nebudeme nic instalovat, ale pouze přesouvat a nahrazovat, je nám tato verze k ničemu! Navíc se v kompletní edici z nějakého důvodu nenachází nejaktuálnější verze obou datadisků.

Oba soubory máme na ploše a přejdeme k instalaci v podobě přesouvání a nahrazování původních souborů.

 



2) Instalace češtiny 3.0 do GTA IV


Otevřete rozbalenou složku GTA 4 čeština 3.0, která obsahuje složku Fonty, soubor german.gxt a Readme. Dále si otevřete složku s hrou (C:/Program Files (x86)/Steam/steamapps/common/Grand Theft Auto IV) a začneme s nahrazováním původních souborů.
Pokud by se něco pokazilo, nezapomeňte si původní soubory zazálohovat!


Soubor german.gxt vložte do složky GTAIV/common/text.
Soubor fonts.dat ze složky Fonty vložte do složky GTAIV/common/data.
Soubory fonts.wtd a fonts_streamed_1.wtd vložte do složky GTAIV/pc/textures.

Čeština 3.0 do GTA IV je nainstalovaná a teď ta těžší část.


3) Instalace češtiny do datadisků TBoGT a TLaD


Otevřete rozbalenou složku GTA IV EFLC CZ v2.1 a spusťte instalátor. Pokud už máte v počítači nainstalovanou GTA IV: The Complete Edition, s největší pravděpodobností se vám neukáže tato hláška:



V tom případě si ten soubor přesuňte do nějakého jiného počítače, kde tato hra není nainstalovaná a znovu spusťte instalaci. Tentokrát by se vám tato hláška už měla zobrazit. Klikněte na Ano a proklikejte se až k cestě, kam se mají soubory extrahovat. Vytvořte si třeba složku IV, zadejte k ní cestu a počkejte, dokud se soubory neextrahují.

 


Poté instalátor ukončete a otevřete si složku, do které se soubory extrahovaly.

 


Nyní nastává trochu prekérní situace, protože autoři češtiny do GTA IV a datadisků nepoužívají úplně stejné zástupné znaky, takže se může stát, že některá písmena s diakritikou se nemusí ve hře správně zobrazovat. Pokud chcete hrát třeba GTA IV a datadisky si nechat na později, v žádném případě nenahrazujte soubory ve složce pc, protože byste si přepsali již nahrazené soubory z 2. kroku. Pokud chcete hrát jen datadisky a GTA IV si nechat na později, nahraďte již nahrazené soubory ve složce pc těmi z této složky.
Takto to bohužel budete muset udělat vždycky podle toho, co chcete zrovna hrát, pokud teda nechcete přetrpět občasné chyby v překladu z důvodu jiných zástupných znaků.

Soubory fonts.wtd a fonts_streamed_1.wtd tedy vložte do složky GTAIV/pc/textures pouze tehdy, pokud chcete hrát jenom datadisky!
Soubor american.gxt ve složce TBoGT/common/text přejmenujte na german.gxt a vložte ho do stejné složky ve složce s hrou.
Soubory fonts.wtd a fonts_streamed_1.wtd ve složce TBoGT/pc/textures vložte do stejné složky ve složce s hrou.
Soubor american.gxt ve složce TLaD/common/text přejmenujte na german.gxt a vložte ho do stejné složky ve složce s hrou.
Soubor fonts.wtd ve složce TLaD/pc/textures vložte do stejné složky ve složce s hrou.

(Složku common nebudeme na nic potřebovat a můžete ji klidně smazat.)

Nahrazování souborů máme za sebou a čeká nás poslední a velmi důležitý krok.

4) Přepnutí jazyka hry na Steamu do němčiny


Spusťte Steam klienta ve svém počítači a přejděte do záložky Knihovna. Pravým tlačítkem myši klikněte na Grand Theft Auto IV: The Complete Edition a vyberte Vlastnosti… V záložce Obecné u položky Jazyk klikněte na seznam dostupných jazyků a vyberte Deutsch (Němčina). Jakmile Steam zaznamená změnu jazyka, restartujte ho a spusťte hru.



Úvodní licenční podmínky by nyní měly být v češtině. Stejně tak už nehrozí, že by menu pauzy bylo příliš roztažené a nešla kvůli tomu ukončit hra.

 

Toť vše. Příjemné hraní! 

vyhledávání

reklama

editorial

Grand Theft Auto 6 se nám po sakra dlouhém čekání již oficiálně ukázalo. Dočkáme se ale odložení, nebo to tentokrát nenastane? Možná, že už není čím hráče překvapit, možná ale bude GTA 6 zas pořádný gamechanger. Těšíte se také? :)

Šéfredaktor

návštěvnost

odkazy

naše ikona

GTA.cz

partneři


Online hokej manažer - Zahraj si skutečný hokejový manažer!
3D wide HD wallpapers tapety na plochu

Vyťukej.cz

Zobrazit vše

Zahrajte si hry online hned teď!

© 2005 - 2024  Honza Svatoš & Scorpions.cz | XHTML & CSS:  Ondřej Mirtes | Design:  Paľo Delinčák | Ochrana osobních údajů | Nastavení cookies